0708-750 879 info@golvbiten.se

Slipa knivar

Då jag har många års erfarenhet som mattläggare och även som hobbysnickare med gamla handverktyg har jag provat många metoder för slipning av knivar och verktyg. Där har jag snappat upp några kunskaper som jag gärna delar med mig vidare av. Jag har en t.e.x en svindyr proffslip med massor av jiggar för olika verktyg. Men den står mest oanvänd idag då jag jag nästan alltid bara tar fram min diamantlipsten som är liten, lätt och går fort att ta fram. De diamantslipstenarna kostar nästan ingenting att köpa idag heller. Så skulle jag göra om det idag skulle jag bara köpa diamantslipsten och läderbryne idag och spara massor av pengar. Det kan kännas lite läskigt i början att slipa manuellt och helt utan jiggar som håller verktygen i rätt vinkel, men man lär sig ganska fort. Det viktiga är att bara hålla samma vinkel och inte ändra på den under slipningen.

Jag brukar köpa sliptillbehör sjukt billigt på Aliexpress. Visst det kan vara lite mer leveranstid men sällan man akut behöver slipa.

Nu har jag redan sökt åt er för att hitta bästa just nu och jag skulle rekomendera den här 400/1000 stenen för de flesta:

https://s.click.aliexpress.com/e/_DlqG47N

Och för de som vill ha lite överkurs vassa knivar skulle jag även rekommendera den här:

https://s.click.aliexpress.com/e/_DFJ8FBv

 För de som vill fixa lite själva kan jag tipsa om att beställa hem de tunna diamant sliparna utan baksida och skära till lite planglas (antingen som man har hemma eller ta från en återvinningscentral) och limma fast diamanten på de, då får man både tyngden och plattheten som man görna vill ha i en slisten.

Instruktion för hur man handslipar en kniv:

Material du behöver:
– En dubbelsidig diamantslipsten med grovt och fint korn (vanligtvis mellan 200-400 grovt och 600-1200 fint jag föredrar även att ha en 3000 innan läderbrynet) och ett läderbryne.
– En sprayflaska med en vatten- och diskmedelsblandning. (går även att göra torrt om man vill)
– En handduk eller en slipställning för att placera stenen stabilt.
– Din trubbiga kniv.

Steg-för-steg-guide:

1. Förbered stenen:
Placera diamantslipstenen på en plan och stabil yta, såsom en bänk eller ett bord. Se till att stenen är ordentligt säkrad och inte rör sig under slipningen. Vid slipning av större verktyg kan det ibland vara lättare att hålla i stenen istället.

2. Spreja vatten och diskmedel:
Använd sprayflaskan för att spreja en lätt vatten- och diskmedelsblandning på stenens yta. Detta kommer att hjälpa till att hålla ytan smord och flytta på metallrester så att den stenen skär bättre.

3. Välj startkorn:
Om din kniv är mycket slö, börja med den grova sidan av slipstenen. Om kniven bara behöver lite uppfräschning av skärpan, kan du börja med den finare sidan. Slipar man knivarna regelbunder räcker det oftast att börja från 1000 och uppåt.

4. Håll rätt vinkel:
Håll kniven i rätt vinkel gentemot stenen. Den exakta vinkeln varierar beroende på knivens ursprungliga vinkel, ofta kan man med lite rutin känna var vinkeln är. Är man lite osäker kan en bra metod vara att rita med tuch på kniveggen slipa några drag och då ser man tydligt var det har tagit, när man är rätt försvinner hela tuchen. Håll vinkeln konstant under hela slipprocessen. 

5. Starta slipningen:
Placera knivens egg mot stenen och dra kniven fram och tillbaka med en jämn rörelse. Drar du mot eggen så får du mindre råegg och drar du ifrån eggen kan det bli lite mer råegg. Applicera lätt tryck och håll vinkeln konstant. Följ knivens form och dra hela knivens längd över stenen. 

6. Jämna ut trycket:
Se till att applicera jämnt tryck på hela knivens egg när du drar den över stenen. Detta hjälper till att undvika ojämna skärpepunkter.

7. Byt sida:
Efter ett antal drag på den första sidan, vänd kniven och börja slipa den andra sidan på samma sätt. Kom ihåg att bibehålla samma vinkel och tryck.

8. Testa skärpan:
Efter några drag på båda sidor av kniven, testa skärpan genom att försiktigt kniven mot din nagel och se om den fastnar. Gör detta på flera punkter av kniven för att säkerställa att hela kniven är färdigslipad. En annan metod är att känna efter om du har en liten kant på motsatt sida, det är denna som kallas råegg. Var försiktig för att undvika att skära dig. 

9. Finjustering:
Upprepa slipprocessen med den finare sidan av stenen för att finjustera skärpan och ta bort eventuella grova repor från den grova sidan. Och upprepa tills du är på din högsta korn. För de flesta räcker upp till 1000 men jag villgärna få bort även de reporna innan jag går till brynet.

10. Läderbryne:
Förbered läderbrynet med att gnida in lite polerpasta och torka kniven torr. Dra sedan kniven med samma vinkel med eggen bort från brynet så att du inte skär in i det. Dra några gånger över hela knivens yta på bägge sidor, kan även gå fram och tillbaka mellan sidorna om råeggen inte vill lossna. Detta polerar bort råeggen och gör kniven riktigt vass. För att känna om du är klar drar du kniven över nageln, går det att dra hela bladet över nageln utan några hack är du klar.

11. Rengör kniven:
Rengör kniven noggrant för att ta bort eventuella metallpartiklar och vattenrester innan du använder den.

Ett gott råd är att ha läderbrynet nära och använda det ofta för då stannar knivarna vassa och behövs inte slipas lika ofta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20221024 151625 scaled

Varför är sisalmattor ett bra val för hemmet?

 

Sisalmattor är ett populärt val för hemmet eftersom de är hållbara, slitstarka och lätta att underhålla. De är också mycket sköna att gå på och har en naturlig, rustik känsla. Sisalmattor är lätta att rengöra och kan stå emot höga fötter och möbler. De är också lätta att installera och kan anpassas till olika rum. Sisalmattor är också ett miljövänligt val eftersom de är tillverkade av naturliga material som sisal, jute och bomull. De är också ett prisvärt alternativ som kan hålla i många år. Man kan ha sisalmattor antingen som en lös matta med kantband eller som heltäckande matta i hela rummet.