0708-750 879 info@golvbiten.se

Entrézoner

Ett viktigt steg för att hålla nere på underhållskostnaderna är att hålla smutsen borta redan vid ytterdörren. Det brukar man dela upp i 3st zoner.

Zon 1 – Utanför eller precis innanför dörren läggs en kraftig skrapmatta som skrapar av grov smuts, snö och slask. Mattan kan ligga nerfälld i en mattbrunn eller fritt på golvet. Den bör vara halksäker och lätt att rengöra.

Zon 2 – Efter zon 1 följer en kombinationsmatta som både skrapar av den mindre smutsen och samlar upp väta. I de fall där det inte finns plats att installera ett trezons entrésystem utan bara en eller två mattor är kombinationsmattan bästa valet.

Zon 3 – Sista steget är en högabsorberande torkmatta som samlar upp den fukt som är kvar. Varje zon bör vara minst tre till fyra steg lång.

Vi hjälper gärna till och både konsulterar och installerar en lämplig entrézon för er lokal.

Dagligt underhåll textilmattor

Det dagliga underhållet består av dammsugning och fläckborttagning. Med dagliga underhållet kan man minska på det periodiska underhållet.

Dammsugning – Vi rekommenderar att man dammsuger minst 1 gång i veckan, har man mycket trafik kan det även vara befogat att dammsuga 1 gång om dagen. Vi rekommenderar att man använder ett borstvalsmunstycke, kan även kallas turbomunstycke till sin dammsugare. Det kostar c:a 1500 kr men gör inte bara att man får upp mer damm ur mattan utan den glider även lättare över mattan.

Fläckborttagning – Så fort man upptäcker en fläck ska man tvätta bort den. Ju längre en fläck sitter desto svårare blir den att ta bort. Direkt vid olyckan ta hushållspapper och försök absorbera så mycket som möjligt (gnugga ej utan dutta). Har fläcken torkat kan man använda våra servetter som vi säljer i 10-pack för 350 kr. Beställ genom att skicka mail till oss.

Periodiskt underhåll textilmattor

Periodiskt underhåll är viktigt för mattornas livslängd, hållbarhet och inomhusluftens kvalitet.

Lättare rengöring med borstvals och crystal cleaner – Detta kan vara ett alternativ istället för dammsugning eller som komplement mellan djuprengörningar. Detta kostar 15 kr/kvm att utföra.

Djuprengöring – Vi rekommenderar att man utför en djuprengöring av mattorna minst 1 gång om året. Är det ytor som trafikeras hårdare kan det vara befogat utföra djuprengöring upp till 4ggr per år. Man ska inte göra en djuprengöring när mattan ser smutsig ut för då är det för sällan, den ska utföras periodiskt för att hålla smågrus/smuts som sliter på mattans fibrer och damm som gör att man får dålig luft borta. Ett vanligt misstag många gör är att man väntar tills mattan ser smutsig ut men om sköter dagliga underhållet med fläckborttagning kommer den aldrig att se smutsig ut. Djuprengöringen kostar 35 kr/kvm att utföra.